16 Mayıs 2011

SANSÜRE KARŞI...

Dün Taksim'de  "sansüre sansür" eylemine gittim, taze gözlemlere buyrun:

- Amaç neydi, neden böyle bi eylem yapıldı? Buyrun açıklaması...

Notlar:
- Sendikaların ya da siyasi örgütlenmelerin değil, tamamen internetin organize ettiği bir eylem.
- Benim görebildiğim siyasi partilerden sadece CHP gençlik .. vardı bir de -emin değilim ama- TKP vardı.
- Pek çok ünlünün eylemi desteklediği takipçileri tarafından biliniyordu. Ece Temelkuran, Yekta Kopan, Okan Bayülgen, Onur Caymaz, Levent Üzümcü, eksi/uludağ/inci sözlük ve karikatür dergilerinin (uykusuz, penguen)  desteğini biliyordum internetten. Ayrıca E.S.E.K. tiyatro ekibi (hani şu Gökhan Semiz'in kurduğu tiyatro), Ahmet Ümit, Can Ataklı'yı da gördüm alanda.
- sol dergisi, kaldıraç dergisi, başka hangi grup olduğunu bilmediğim sosyalist topluluklar, sivil gençler topluluğu da vardı.
- Onur Caymaz diyor ki: "Eşcinsellerin bayrağını birlikte yükselttiğimiz türbanlı arkadaş, iyi ki oradaydın! Çünkü ne internetimize, ne giysimize, ne de insanların bedenlerine kimse müdahale edemez! Hele devlet, asla!!!" ne güzel bi hareket, ne güzel bi yorum!
- Farkı: Tamamen internet örgütlenmesiydi ve İstiklal Caddesi'nin tamamı doldu. Eylemciler sadece "muhalif" görünümlü kişiler değildi, oraya gitmeyi "görev" bilip gelen partililer değildi yani, herkes kendi bilinciyle gelmişti.

En güzel pankartlar/sloganlar (tarihe geçsin bunlar=): 
- Free banned links now!
- BiTiK İnternet
- İnternete sehven giriyoruz
- Sansür sizi körlüğe hazırlar
- Devlet kıyafetime dilime linkime karışamaz
- Özgürlüğümüze tıklamayın
- Hüseyin üzmez de Haydar üzer mi?
- Yes we ban!
- Haydar bizi tahrik etmiyor!
- Biz filtreyi kahvede severiz!
- We don't need no protection! (ki bunun education'lısına da sonuna kadar katılıyorum...)
- Let me surf
- Bir iki üç TİB
- Çocukları filtre değil aileleri korur (buna tam olarak katılmıyorum, ailelerin de zararı çok çocuklara. Ama bu konuda devletin burnuna hiç gerek yok)
- Genç siviller rahatsız
- Sansürün üzerine yürümeye geldik
- Aşk örgütlenmektir!
- S*ns*re karşı çeviriyoruz! (divx planet)
- Sansür yok? Şifre yok? yalandan bıktık
- Evrim gerçek ama üç maymundan gelmedik
- tamam tamam bizi leylekler getirdi
- kim lan bu haydar!
- 22 ağustos internet darbesine boyun eğme
- makas akp nin elinde
- pornoma dokunma



Beni rahatsız eden şey neydi?
Gelen insanlar tek tip değildi evet, ama ortak fikrin getirdiği tek tiplilik mevcuttu hallerinde. "AKP karşıtlığı" ve "sürüye uymuyoruz, biz aydınız" bakışları... Kendim de öyle hissettiğim halde neden bu durumdan rahatsız oluyorum?
1. Kendini beğenmişlik, kendinden olmayanı küçümseme havası seziliyor. Bu havanın olduğu her yerde -benim görüşüm savunulsa bile- rahatsız oluyorum sanırım.
2. Herkesin belli bir maddi gelirin üstünde olduğu elindeki telefondan, kıyafetlerinden belliydi. Ayrıca herkesin mutlaka üniversite yüzü görmüş olduğu konuşmalarından hatta bakışlarından bile belliydi. Bu durumda toplumun çoğunun her konuda olduğu gibi bu konuda da sessiz kalmasını garipsemek yanlış değil mi? Farklı siyasi düşünceler birleşmiş sayılır, evet, ancak farklı sınıfların da bir araya geldiğini görmek isterdim.
Yanlış bi beklentiydi tabi bu. İnternet hala lüks pek çok evde. Hala TV'den izliyor insanlar haberleri. İnternet girmişse bile, sansürün etkilerinden haberdar olacak kıvamda yaşam biçimine sahip değil ev ahalisi.

Sonuç
Bu eylem neyi etkiler? alınacak kararları değiştirir mi? Az da olsa etkisi olur mutlaka.
Tabi medyada yer verilmesi engellenirse... Siyasiler kulaklarını tıkarsa... insanlar görmezden gelmek isterse pek bir şey olmaz...
Ama bir ihtimal var.  İnsanların uyanmasını sağlıyor artık internet. Yeni teknoloji şokunun verdiği şımarıklığı, nette boşa vakit geçirme alışkanlığını atıyoruz üstümüzden. Faydalı bilgi almak için kullanmaya çalışıyoruz interneti. Bu yüzden sansüre ihtiyaç duyuluyor ya zaten...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder