19 Eylül 2010

TATARLI TÜMÜLÜSÜ-İSTANBUL'DA BİR TARİH SERGİSİ

İstiklal Caddesi'nde Yapı Kredi-Vedat Nedim Tör Müzesi'nde bir sergi. "Tatarlı-Renklerin Dönüşü". Yine Avrupa 2o1o başkenti zımbırtısı etkinliği. Tarih sevenler için muhteşem, sevmeyenler için anlamsız olan bu sergi 26 Eylül'e kadar olduğu yerde duracak...

Afyon-Dinar yakınlarında M.Ö. 5. yy'da yapılmış Tatarlı tümülüsünde bir valinin mezarı bulunmaktaymış. O civarda Pers kralları ikamet etmekteymiş o zamanlar. Mezar odası yapay toprak yığını ile örtülerek tümülüs oluşturulmuş. Ahşap duvarlarının iç taraflarında valinin seferlerini ve cenaze tmrenini anlatan resimler varmış.





Yapı 1969 yılında tarih değil para seven insanlar tarafından yağmalanmış, boyalı resimli kısımların bir kısmı yurtdışına kaçırılmış. Geriye kalan resmsiz ahşap kalaslar sökülüp Afyon Arkeoloji Müzesi'ne teslim edilmiş. 6 yıl önce kaçırılan parçaların bir kısmı Münih'te bir müzede bulunmuş ve Afyon'daki tümülüse ait olduğu kanıtlanınca tümülüsün tüm parçalarının bulunup eski haline getirilebilmesi için Türkiye ile bi çalışma başlatılmış.

Müzede ise mezar odasının restore edilmiş hali bulunuyor ve oda duvarındaki resimlerin o dönem hakkında verdiği ipuçları ve restorasyon işleminin nasıl yapıldığı sergi halinde anlatılıyor.

Mezar odası sergiden sonra Afyonkarahisar'a götürülüp ziyarete açılacakmış. Serginin amacı olarak belirtilen şu cümleyi sevdim: "Bu sergi dikkatleri TR'de hala devam eden mezar yağmalarına ve yasadışı eski eser ticaretine çekmeyi (...) kaybolmuş tarihi bilgilerigeri kazanmayı hedeflemektedir." (Bu yüzden "renklerin dönüşü" ismi verilmiş.)İçimden geçenleri yazmışlar. Yavaş yavaş da olsa , geç de olsa, eksik de olsa tarihi yapıların kurtarılmaya çalışılması umut verici.

Sergide aklıma gelen tek eksik: Mezar odasının o zamanlar neden yapıldığını kısaca anlatan bi açıklama olabilirdi belki... Tahmin edilebilir bir neden belki, ancak tahmin ettiğim pek çok şey yanlış çıktı, güvenmem tahmine, bilimsel sözler lazım bana:)
Kaynak

En son Troçki'nin Rusya'dan Türkiye'ye sığındığında Büyükada'da kaldığı evinin harabe halinde olmasına, Karaköy'deki yok olan binalara deli olmuştum... Bunlar benim yalnız birkaç hafta içinde öğrendiklerim.. Kimbilir dünyanın nerelerinde ne tarihler yok ediliyor... Allanois antik kenti'nin akıbeti ne olacak bakalım..

Sevgiler sana varolmayanülkem..











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder