23 Ocak 2012

MÜBAREK GÜN-3

"mübarek günler" diye bi liste mi yapsam acaba?

çünkü sabitfikir'den okuduğum habere göre,18 ocak'ı da mübarek bi gün sayabilirim. iki kitap ahlaksız olduğu gerekçesiyle şikayet edilmiş Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'na, yargılanıyorlar. Chuck Palahniuk'un Ölüm Pronosu ve W.Burroughs'un Yumuşak Makine isimli kitapları. 

Keşke bi kere yargılansalardı ve bir edebi eserin ahlağını soruşturmak için dava açmanın hata olduğu anlaşılsaydı ve hemen kapanıverseydi olay. ama nerde... her duruşma sonunda haberleri okuyorum ve sorulan soruların garipliğinden utanıyorum. bu kez de eserlerin edebi olup olmadığına karar verecek bi bilirkişi raporuna ihtiyaç duyulmuş, fakat bilirkişi kurulunu kimlerin oluşturacağına karar verememiş hakim, o nedenle ertelenmiş. 

rezalet.. bi eserin, bi kitabın böyle terbiyesizliklere muhatap edilmesi mi...
hukuk sisteminin böyle saçma sebeplerle yavaş ilerlemesi mi..
yayıncıya çevirmene kitap basmakla bi suç işlemişler gibi muamele edilmesi mi....
onlarca pornografik kitap dergi varken kalkıp dünyaca tanınan edebiyat eserlerinin yargılanması mı...
bu durumun yaşandığı topraklarda yaşamak mı...
hangisini saysam ki..

başka bir ülke bulamazsın sayın vatandaş. varolanülkenle barışmayı öğrenmelisin. hayalinde bi varolmayanülke hep olsun tabi ama daha iyi bi toprak parçası yok. hepsinde insan var çünkü.

o yüzden tüm bu garipliklerle yaşamayı öğren ve varolmayanülkeni savunmaya devam et. savunmazsan yaşamamış sayılırsın. 

NOT: sabitfikir dergisi'nin son sayısında Sibel Oral'ın hazırladığı bi dosya var, yasaklanan kitaplarla ilgili . Tavsiye ederim. bi ara yazının tamamı nette de vardı, ama şimdi bulamadım linki, şununla idare edin: http://sabitfikir.com/haber/kitap-yasaklarinin-kisa-tarihi-sabit-fikirin-ocak-sayisinda yok "illa ki tamamını okuyacağım, vay ben bu dergiyi sevdim gibi sanki be ya", derseniz,  dergiyi İStanbul'da, gümüşsuyu'ndaki ofisinden eski sayılarıyla birlikte (ellerinde hangileri kaldıysa) alabilirsiniz. yok "ben ne gidicem ofise çekinirim öyle istemeye" derseniz, kitapçılarda satılıyor, 3TL.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder