28 Haziran 2010


ADET DÖNGÜSÜ SİZCE NEDİR?


İÇİMİZDEKİ AY-MOON INSIDE YOU: Kadınların yaşadığı adet döngüsü hakkında 74 dakikalık bir kadın-erkek-çocuk-toplum psikolojisi incelemesi. Slovakya yapımı filmde, 30 yaşına yakın bir kadın merak etmiş, “Neden ben acı çekiyorum? Bunun bir çözümü yok mu? Acı çektiğimi de gizlemem gerekiyor ya, neden?” Acıya isyanla başlayan harekette sorular soruları kovalamış, çok ilginç, mantıklı, komik animasyonlarla renklendirilmiş hiç görmediğim kıvamda eğlenceli bir belgesel çıkmış ortaya.

Bir jinekoloğun –kendisinin tabiriyle- orta çağdan kalma işkence masasına uzanan anlatıcımız sayesinde, farklı bir bakış açısını izleyeceğimizi daha baştan anlıyorsunuz.

Sokaktaki insanların “adet döngüsü” hakkında konuşmak istememelerinin aslında ne kadar ilginç olduğunu fark ediyorsunuz. Sanki bu bir ayıpmış, kadınların pis olmasından kaynaklanan bir utançmış gibi…

İlk kez adet gören bir Slovakyalı kızın bir Türk kızından ne kadar farklı olduğunu da görüyorsunuz. Daha olayı yaşamadan, okulda erkek arkadaşlarıyla birlikte adet döngüsü hakkında ders alıyorlar ve mantıklı bilgileri arkadaşlar arasında gizli saklı dedikoduyla değil, doğrudan öğretmenden alıyorlar. Anlatıcımızın çocukluğunda böyle değilmiş, orda da yeni yeni düzeliyormuş durum.

Adet sancısını erkeklerin gözünden görüyorsunuz. Anlayamıyorlar, bir ağrı en fazla ne kadar bela olabilir ki insanın başına, dercesine bakıyorlar. Yapacak bi şeyleri olmadığından adet dönemlerinde sevgililerinden uzak durmaya çalışıyorlar.

Filmde ayrıca sancıyı azaltmak için ilginç yöntemler de görüyorsunuz. Ne kadar işe yaradığı bilinmez ama, bir dansçı göbek dansını öneriyor, bir jinekolog ise mastürbasyonu. Bunlar ağrı kesicilere -vücudu kandırdıkları için- karşı olanların fikirleri. Bu yöntemler aslında vücudunu sevmek, anlamak ve barış içinde olmak felsefesine dayanıyor.

Bir diğer ilginç görüş de, adet döngüsünün doğaya uygun bir durum olmadığı ve hormon düzenleyiciler sayesinde adet olmaktan tamamen kurtulmak üzerine… Bunun da karşısında çok fazla görüş var; insanı robotlaştırdığı, insanlık var olduğundan beri gerçekleşen bu olayın “normal” olmadığını söylemenin saçma olduğuna dair…

Filmde adet döngüsünün tarihi nasıl etkilediğini de bir tarihçinin gözünden görebiliyorsunuz.


İnsanoğlunun hin kafası burada da devreye giriyor. Bir dönemde kadınların adet döneminde işini iyi yapamadığını, bir dönemde ise iyi yaptığını iddia edip, bu iddiaları propaganda aracı olarak kullanmış bu uyanıklar…

Bu kadar basit bir biyolojik olayın hiçbir filmde/kitapta yer almamasını fark edip şaşırıyorsunuz…

Hormonal dengesizliklerin ruhsal dengesizliklere sebep oluşunun yalnızca kadınlarda değil, erkeklerde de görüldüğünü hatırlıyorsunuz. (Kadınsanız, gereksiz bi suçluluk yükünü omuzlarınızdan atmak istiyorsunuz.) Tek fark kadınlarda dengesizliğin zamanı bellidir, erkeklerde ise bütün bir aya yayılmıştır, ne zaman karşınıza çıkacağını bilemezsiniz.

“Ah bu hormonlar” dedirten bir film…

Aslında “ah bu insanlığın GERÇEKLERİ ÇIKARLARINA göre AYIPLAŞTIRMASI huyu yok mu…” dedirten film…

Bilgi için: www.mooninsideyou.com
http://www.documentarist.org/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder